Tuesday, April 5, 2011

Satu tuntutan atau penyeksaan?

Bismillah.
Dengan Nama Allah yang Maha Penyayang lagi Maha Pengasih..

Dengan rasa cinta, mari kita panjatkan rasa syukur pada Allah atas segala nikmat yang telah diberikanNya kepada kita. Alhamdulillah. Sebentar tadi, ana telah menjenguk beberapa laman web sosial yang ana adalah salah seorang ahlinya. Dan ana tertarik dengan satu tajuk perbincangan, lalu terlintas di hati ana untuk menulis tentang isu ini di blog. Isunya tentang Tudung, tapi bukanlah tudung bawal atau tudung serkup yang biasa, tetapi ini tentang isu tudung labuh. Kebetulan petang tadi, ada seorang adik yang bertanya kepada ana tentang cara pemakaian di kampus ana. Pada pendapat ana, adik yang bertanya ini berminat untuk belajar di kampus ana, tetapi mungkin kerana nama kampus ana yang agak Islamik, makanya dia tidak bersedia kerana dia beranggapan dia perlu bertudung labuh nanti. Moga hatinya terbuka untuk berpakaian mengikut cara yang telah diajar oleh Islam. InsyaAllah. Secara peribadi, ana merasakan isu bertudung ini perlu dipandang serius oleh semua pihak termasuklah MUSLIMIN / LELAKI !!! Mungkin akan ada yang berkata, " ala,, yang pakai tudung perempuan, bukan lelaki, so,, what i care! " Baiklah, wahai Muslimin sekalian, apakah engkau bangga andai isteri yang kau cintai menayangkan rambutnya, mahligai indahnya itu pada lelaki ajnabi yang lain? Apakah kau suka melihat ibumu, adik perempuanmu terus menerus tidak menutup salah satu auratnya itu? Andai kau rela, dimanakah rasa kasihmu kerana mungkin satu hari nanti kecantikan rambut mereka itu menjadi asbab mereka dirogol oleh lelaki lain yang bernafsukan syaitan diluar sana! Sungguh aku bersimpati buat dirimu yang merelakan semua itu terjadi kepada mereka yang kau lafazkan kata cinta..

Allah berfirman :
Wahai Nabi, katakan kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu, dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka melabuhkan jilbab ke seluruh badan mereka. Yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali sebagai wanita baik agar mereka tidak diganggu.

Andai ada yang berkata, " ala, panaslah pakai tudung labuh ni, janji tutup rambut sikit dah la. " Baiklah, mungkin muslimat yang berkata sedemikian sudah bersedia untuk berenang di lautan Neraka Jahanam yang lebih panas dari kepanasan dunia. Tapi andai kita belum mampu menghadapi kepanasan dunia, janganlah kita berkata besar seolah-olah kita mampu menghadapi kepanasan NERAKA Allah yang teramat panas. Bertudung labuh itu tidak memanaskan tetapi ia adalah penyelamat, pelindung diri andai kita benar-benar mengerti dan ikhlas melakukannya kerana Allah SWT. InsyaAllah. Bagi ana, seorang wanita yang bertudung litup mengikut syariat Islam itu lebih indah. Kenapa? Kerna keindahannya disembunyikan buat Zauj pilihan Allah. Keindahan rambutnya hanya buat suami yang halal untuknya.

Yang Tertutup Itu Indah
~ Fatimah Syarha ~

Mungkin ada juga yang berkata, " aku dah pakai tudung / selendang, ok lah kan? " Ayuh rakan-rakanku sayang, kita ingat semula bagaimana cara pemakaian seorang wanita Islam yang pernah diajar oleh ustaz / ustazah kita dahulu.
  1. Haram memakai pakaian yang jarang / nipis hingga menampakkan aurat
  2. Memakai pakaian yang ketat hingga menampakkan susuk tubuh / bentuk tubuh badan
Allah berfirman:
" dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka ( daripada memandang yang haram ) dan memelihara kehormatan mereka ; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang yang beriman, supaya kamu berjaya.
( SURAH AN-NUR; 31 )

Makanya, tudung sahaja tidak cukup untuk menjanjikan Syurga Allah. Andai kita bertudung, tetapi tudung itu jarang, tidak menutupi bahagian yang sepatutnya ditutup seperti bahagian dada dan leher, ianya masih tidak mengikut cara yang sepatutnya. Andai kita bertudung tetapi pakaian kita masih lagi ketat, apakah tudung sahaja mampu menutup diri kita yang masih diselubungi dengan pakaian yang seolah-olah menunjukkan betapa cantiknya ukuran badan seorang wanita? Ana tahu, ada juga yang berkata, " alah,, pakai je tudung labuh, entah-entah sorok perut! Kami yang tak pakai tudung ni tahu juga buat baik, tak semestinya bertudung labuh, hati tu baik! " Wahai kekasihku, sahabat yang aku ingin sentuh jarinya di Syurga kelak, mungkin hati seorang wanita yang bertudung labuh itu tidak kita ketahui baik atau buruk tetapi sekurang-kurangnya dia sudah mula berpakaian mengikut apa yang diajar oleh Islam. Tetapi dirimu, masih alpa, terus berkata tentang buruknya hati tanpa kau memulakan langkah perubahan dalam kehidupan. Andai si pemakai tudung labuh itu punya hati yang buruk, maka apa yang kau ingin perkatakan kepada mereka yang tidak bertudung, mewarnakan rambut, bahkan sanggup berpakaian ketat hinggakan lelaki diluar sana tidak terkawal nafsunya? Apakah wanita seperti itu punya hati yang baik pada pandanganmu, atau hati mereka sudah digelapkan Allah SWT??

Allah menyuruh kita berpakaian longgar, bertudung labuh bukan untuk menghalang kita berfesyen, tetapi ia adalah untuk melindungi kita dari fitnah dunia yang sementara.Ana tak suruh kalian memakai tudung labuh seperti telekung (bak kata sesetengah orang ) tetapi cukuplah sekadar menutup bahagian yang dituntut oleh Islam. Andai kalian melabuhkannya lagi,, itu adalah lebih baik bagi dirimu, yakinlah!! Pakaian Islam itu bukan ingin menampakkan kita kolot atau ketinggalan zaman kerna pakaian yang sopan dan mengikut syariat Islam itu adalah lambang betapa mahalnya harga wanita Islam yang tersembunyi kecantikannya. Hanya yang benar-benar layak akan dapat memiliki seterusnya melihat keindahan yang selama ini disembunyikan dan dihiasi dengan perasaan malu yang menebal dalam diri.InsyaAllah..

Buat Muslimin, walaupun nukilan ini ana lebihkan buat kaum ana, tetapi bukan bermakna ana ingin diri kalian pula terus leka. Ingatlah bahawa setiap lelaki dan perempuan itu punya aurat.. Andai kalian menjaga diri kalian, pasti kalian juga akan mendapat seorang yag turut menjaga dirinya. Ingatlah,, tuntutan menutup aurat itu bukan hanya untuk wanita bahkan ia turut untuk kalian. Tetapi ia ditekankan kepada perempuan kerana dirimu hanya punya satu nafsu iaitu kepada kaum Hawa! Tapi itu bukan tanda Allah ingin kalian alpa tentang penjagaan aurat kalian. Mungkin kalian melihat hal ini remeh, tapi ingatlah tiada yang remeh dalam Islam. Allah itu Maha Mengetahui berbanding kita yang tidak mengerti.. Wallahua'lam.

Sabda nabi s.a.w;
"Sesiapa yang memakai pakaian untuk kebanggaan di dunia, Allah s.w.t akan memakaikannya dengan pakaian kehinaan di hari qiamat, kemudian dibakar dengan api neraka"
(riwayat Ibnu Majjah)

Allah sudah memberi tahu Nabi Muhammad s.a.w supaya berpesan dan menyuruh isteri dan anak2nya melabuhkan tudung mereka..
dan antara kebaikannya... " mereka akan ditakuti oleh lelaki yg tidak baik"


memang jelas dan terbukti kenyataan Allah itu Benar..

kerana sy telah buat kajian.. ^_^
mari kita sama2 renungkan..

CONTOH 1:
melihat perempuan yg berpakaian seksi/tidak menutup aurat/ketat/menghairahkan

lelaki baik: MasyAllah!...
lelaki kurang baik: Fewit.. boleh ayat nie
..

CONTOH 2:
Melihat perempuan yg bertudung labuh/menutup aurat..


lelaki baik: Alhamdulilah, sejuk mata memandang..
lelaki kurang baik: Sekali ustazahla..


lihat dan renung.. ini sbgai satu contoh kecil dan ringkas.. tanggapan mereka amat berbeza.. dan memang BENAR kata Allah s.w.t ..
maka.. anda yg masih ragu2 untuk bertudung labuh/memelihara aurat..
adakah masing kurang yakin?..
^_^ ..
jgn risau..
baik pasangan yg baik.. insyAllah.

Andalah yg memilih jalan dan keselamatan anda wahai kaum perempaun..
renung2kan semua..
wassalam.Wink maafkan sy andai ada yg tersilap.. wallahualam

No comments:

Satu tuntutan atau penyeksaan?

Bismillah.
Dengan Nama Allah yang Maha Penyayang lagi Maha Pengasih..

Dengan rasa cinta, mari kita panjatkan rasa syukur pada Allah atas segala nikmat yang telah diberikanNya kepada kita. Alhamdulillah. Sebentar tadi, ana telah menjenguk beberapa laman web sosial yang ana adalah salah seorang ahlinya. Dan ana tertarik dengan satu tajuk perbincangan, lalu terlintas di hati ana untuk menulis tentang isu ini di blog. Isunya tentang Tudung, tapi bukanlah tudung bawal atau tudung serkup yang biasa, tetapi ini tentang isu tudung labuh. Kebetulan petang tadi, ada seorang adik yang bertanya kepada ana tentang cara pemakaian di kampus ana. Pada pendapat ana, adik yang bertanya ini berminat untuk belajar di kampus ana, tetapi mungkin kerana nama kampus ana yang agak Islamik, makanya dia tidak bersedia kerana dia beranggapan dia perlu bertudung labuh nanti. Moga hatinya terbuka untuk berpakaian mengikut cara yang telah diajar oleh Islam. InsyaAllah. Secara peribadi, ana merasakan isu bertudung ini perlu dipandang serius oleh semua pihak termasuklah MUSLIMIN / LELAKI !!! Mungkin akan ada yang berkata, " ala,, yang pakai tudung perempuan, bukan lelaki, so,, what i care! " Baiklah, wahai Muslimin sekalian, apakah engkau bangga andai isteri yang kau cintai menayangkan rambutnya, mahligai indahnya itu pada lelaki ajnabi yang lain? Apakah kau suka melihat ibumu, adik perempuanmu terus menerus tidak menutup salah satu auratnya itu? Andai kau rela, dimanakah rasa kasihmu kerana mungkin satu hari nanti kecantikan rambut mereka itu menjadi asbab mereka dirogol oleh lelaki lain yang bernafsukan syaitan diluar sana! Sungguh aku bersimpati buat dirimu yang merelakan semua itu terjadi kepada mereka yang kau lafazkan kata cinta..

Allah berfirman :
Wahai Nabi, katakan kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu, dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka melabuhkan jilbab ke seluruh badan mereka. Yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali sebagai wanita baik agar mereka tidak diganggu.

Andai ada yang berkata, " ala, panaslah pakai tudung labuh ni, janji tutup rambut sikit dah la. " Baiklah, mungkin muslimat yang berkata sedemikian sudah bersedia untuk berenang di lautan Neraka Jahanam yang lebih panas dari kepanasan dunia. Tapi andai kita belum mampu menghadapi kepanasan dunia, janganlah kita berkata besar seolah-olah kita mampu menghadapi kepanasan NERAKA Allah yang teramat panas. Bertudung labuh itu tidak memanaskan tetapi ia adalah penyelamat, pelindung diri andai kita benar-benar mengerti dan ikhlas melakukannya kerana Allah SWT. InsyaAllah. Bagi ana, seorang wanita yang bertudung litup mengikut syariat Islam itu lebih indah. Kenapa? Kerna keindahannya disembunyikan buat Zauj pilihan Allah. Keindahan rambutnya hanya buat suami yang halal untuknya.

Yang Tertutup Itu Indah
~ Fatimah Syarha ~

Mungkin ada juga yang berkata, " aku dah pakai tudung / selendang, ok lah kan? " Ayuh rakan-rakanku sayang, kita ingat semula bagaimana cara pemakaian seorang wanita Islam yang pernah diajar oleh ustaz / ustazah kita dahulu.
  1. Haram memakai pakaian yang jarang / nipis hingga menampakkan aurat
  2. Memakai pakaian yang ketat hingga menampakkan susuk tubuh / bentuk tubuh badan
Allah berfirman:
" dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka ( daripada memandang yang haram ) dan memelihara kehormatan mereka ; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang yang beriman, supaya kamu berjaya.
( SURAH AN-NUR; 31 )

Makanya, tudung sahaja tidak cukup untuk menjanjikan Syurga Allah. Andai kita bertudung, tetapi tudung itu jarang, tidak menutupi bahagian yang sepatutnya ditutup seperti bahagian dada dan leher, ianya masih tidak mengikut cara yang sepatutnya. Andai kita bertudung tetapi pakaian kita masih lagi ketat, apakah tudung sahaja mampu menutup diri kita yang masih diselubungi dengan pakaian yang seolah-olah menunjukkan betapa cantiknya ukuran badan seorang wanita? Ana tahu, ada juga yang berkata, " alah,, pakai je tudung labuh, entah-entah sorok perut! Kami yang tak pakai tudung ni tahu juga buat baik, tak semestinya bertudung labuh, hati tu baik! " Wahai kekasihku, sahabat yang aku ingin sentuh jarinya di Syurga kelak, mungkin hati seorang wanita yang bertudung labuh itu tidak kita ketahui baik atau buruk tetapi sekurang-kurangnya dia sudah mula berpakaian mengikut apa yang diajar oleh Islam. Tetapi dirimu, masih alpa, terus berkata tentang buruknya hati tanpa kau memulakan langkah perubahan dalam kehidupan. Andai si pemakai tudung labuh itu punya hati yang buruk, maka apa yang kau ingin perkatakan kepada mereka yang tidak bertudung, mewarnakan rambut, bahkan sanggup berpakaian ketat hinggakan lelaki diluar sana tidak terkawal nafsunya? Apakah wanita seperti itu punya hati yang baik pada pandanganmu, atau hati mereka sudah digelapkan Allah SWT??

Allah menyuruh kita berpakaian longgar, bertudung labuh bukan untuk menghalang kita berfesyen, tetapi ia adalah untuk melindungi kita dari fitnah dunia yang sementara.Ana tak suruh kalian memakai tudung labuh seperti telekung (bak kata sesetengah orang ) tetapi cukuplah sekadar menutup bahagian yang dituntut oleh Islam. Andai kalian melabuhkannya lagi,, itu adalah lebih baik bagi dirimu, yakinlah!! Pakaian Islam itu bukan ingin menampakkan kita kolot atau ketinggalan zaman kerna pakaian yang sopan dan mengikut syariat Islam itu adalah lambang betapa mahalnya harga wanita Islam yang tersembunyi kecantikannya. Hanya yang benar-benar layak akan dapat memiliki seterusnya melihat keindahan yang selama ini disembunyikan dan dihiasi dengan perasaan malu yang menebal dalam diri.InsyaAllah..

Buat Muslimin, walaupun nukilan ini ana lebihkan buat kaum ana, tetapi bukan bermakna ana ingin diri kalian pula terus leka. Ingatlah bahawa setiap lelaki dan perempuan itu punya aurat.. Andai kalian menjaga diri kalian, pasti kalian juga akan mendapat seorang yag turut menjaga dirinya. Ingatlah,, tuntutan menutup aurat itu bukan hanya untuk wanita bahkan ia turut untuk kalian. Tetapi ia ditekankan kepada perempuan kerana dirimu hanya punya satu nafsu iaitu kepada kaum Hawa! Tapi itu bukan tanda Allah ingin kalian alpa tentang penjagaan aurat kalian. Mungkin kalian melihat hal ini remeh, tapi ingatlah tiada yang remeh dalam Islam. Allah itu Maha Mengetahui berbanding kita yang tidak mengerti.. Wallahua'lam.

Sabda nabi s.a.w;
"Sesiapa yang memakai pakaian untuk kebanggaan di dunia, Allah s.w.t akan memakaikannya dengan pakaian kehinaan di hari qiamat, kemudian dibakar dengan api neraka"
(riwayat Ibnu Majjah)

Allah sudah memberi tahu Nabi Muhammad s.a.w supaya berpesan dan menyuruh isteri dan anak2nya melabuhkan tudung mereka..
dan antara kebaikannya... " mereka akan ditakuti oleh lelaki yg tidak baik"


memang jelas dan terbukti kenyataan Allah itu Benar..

kerana sy telah buat kajian.. ^_^
mari kita sama2 renungkan..

CONTOH 1:
melihat perempuan yg berpakaian seksi/tidak menutup aurat/ketat/menghairahkan

lelaki baik: MasyAllah!...
lelaki kurang baik: Fewit.. boleh ayat nie
..

CONTOH 2:
Melihat perempuan yg bertudung labuh/menutup aurat..


lelaki baik: Alhamdulilah, sejuk mata memandang..
lelaki kurang baik: Sekali ustazahla..


lihat dan renung.. ini sbgai satu contoh kecil dan ringkas.. tanggapan mereka amat berbeza.. dan memang BENAR kata Allah s.w.t ..
maka.. anda yg masih ragu2 untuk bertudung labuh/memelihara aurat..
adakah masing kurang yakin?..
^_^ ..
jgn risau..
baik pasangan yg baik.. insyAllah.

Andalah yg memilih jalan dan keselamatan anda wahai kaum perempaun..
renung2kan semua..
wassalam.Wink maafkan sy andai ada yg tersilap.. wallahualam

No comments: